Zlatno srce Slavonije pripalo je filmu o posljedicama genocida u Ruandi

Ovogodišnje izdanje Srca Slavonije završilo je sinoć dodijelom Zlatnog srca Slavonije dokumentarnom filmu Umudugudu! Ruanda 20 years on. Film je to o selu u kojemu žive preživjeli i ubojice koji su prije 20 godina izvršili genocid nad do milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi.

Film je to, po izboru žirija u kojem su bili filmski kritičar i kolumnist tportala Boško Picula, novinarka Večernjeg lista Tea Romić i filmaš Damir Tomić, koji je ostavio najveći utisak na njih.

Srebrno srce Slavonije,  osvojio je indijski dokumentarac “Tashi and the monk”, flm o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama.

Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film “56” koji donosi priču o troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara koji pokušavaju skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja.

U dva dana naša publika i gosti u Đakovu mogli su pogledati dvadeset filmova u konkurenciji, među kojima je bilo i šest filmova domaćih autora.

Žiri je dodijelio i posebno Srce Slavonije filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. U svom filmu tematizirali su izradu romskih drvenih korita koje izrađuju Romi Bajaši.

Posebne pohvale dobili su filmovi ”A day at Wemba” i film “Plemenita krv – Povratak konja lipicanaca”.

Leave a Reply