Završeni su 7. Đakovački rezovi

Sedma po redu manifestacija Đakovački rezovi završila je u petak dodjelom nagrada Srca Slavonije te odličnom svirkom benda Elemental.

Manifestacija je održana od 22. do 24. lipnja pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Grada Đakova, Auto Zubaka i Obrta Strnad te pod medijskim pokroviteljstvom portala Drum.hr.

Organizator manifestacije je udruga Đakovački rezovi, a suorganizatori su Zajednica tehničke kulture grada Đakova te FKK Đakovo.

Rezovi su u svom sedmom izdanju opet ponudili raznolik program. Bilo je tu zanimljivih predstava i radionica, zanimljive svirke, a okosnica programa je bio Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije koji je ove godine u 7 festivalskih projekcija prikazao 20 filmova izabranih između 154 filma iz 51 zemlje svijeta.

Zlatno srce Slavonije dodijeljeno je dokumentarnom filmu Umudugudu! Ruanda 20 years on. Film je to o selu u kojemu žive preživjeli i ubojice koji su prije 20 godina izvršili genocid nad do milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi.

Srebrno srce Slavonije,  osvojio je indijski dokumentarac “Tashi and the monk”, flm o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama.

Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film “56” koji donosi priču o troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara koji pokušavaju skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja.

Žiri u sastavu, filmski kritičar i kolumnist tportala Boško Picula, novinarka Večernjeg lista Tea Romić i filmaš Damir Tomić, je dodijelio i posebno Srce Slavonije filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. U svom filmu tematizirali su izradu romskih drvenih korita koje izrađuju Romi Bajaši.

Posebne pohvale dobili su filmovi ”A day at Wemba” i film “Plemenita krv – Povratak konja lipicanaca”.

Publika je imala priliku uživati i u odličnoj filmskoj glazbi koju su za ovu Rezovsku prigodu izveli članovi Puhačkog orkestra DVD-a Đakovo, u projekciji Đakovačkih kronika iz vremena 1971. do 1973. godina, u premijeri filmova nastalih na radionicama u suradnji s Osnovnom školom Vladimir Nazor te u filmskim radionicama za najmlađe u suradnji s Dječjim vrtićem Đakovo, Dječjim vrtićem Sunčev sjaj Nazaret i Dječjim vrtićem Zvrk, kao i odličnoj kazališnoj predstavi “Vesela avlija”, Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka.

Hvala svim sponzorima bez kojih ovogodišnjih Rezova ne bi bilo. Hvala publici i gostima, organizatorima i suorganizatorima na još jednom uspješnom izdanju.

srce slavonije 1

srce slavonije 2

 

SRCE SLAVONIJE 2016

Leave a Reply