Tri dokumentarna ostvarenja prvog dana Kinedoka u Đakovu

Danas u Đakovu počinje međunarodni projekt KineDok. Tom prigodom, udruga Đakovački rezovi, u sjajnom prostoru caffe bara My Place pripremila Vam je tri odlična filmska, dokumentarna, ostvarenja.

Projekcija počinje u 18 sati filmom Eve Kraljević “Lijepo mi je s tobom, znaš”. Film je to o autoričinoj sestri Miji koja ima Downov sindrom. Njezina mašta, humor i sposobnost da pronađe radost u malim stvarima uče nas kako živjeti sa zahvalnošću.

Produkciju potpisu Dana Budisavljević i Miljenka Čogelja (produkcija i distribucija Hulahop Film & Art Production)

Eva i Mia su sestre. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. Eva deset godina kamerom bilježi svoja druženja sa sestrom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. U tom pokušaju nastaje prekrasan portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi.

Trailer pogledajte OVDJE.

Nakon ovog sjajnog domaćeg filma, slijede va kratkiša o tajnama “ženskog svijeta”.

“Majke i kćeri” film je koji potpisuje slovačka autorica Ivana Hucíková

Četiri generacije žena iz iste obitelji nastavljaju svoj život bez pomoći muškaraca u malom selu na sjeveru Slovačke. Osim što dijele iste gene, izgleda da su živjele i slične živote, pa se postavlja neizbježno pitanje, prenosi li se sudbina „s koljena na koljeno“? Čeka li isto i devetogodišnju Natálku koja tek treba zakoračiti u život…

“Novi svijet” je drama o usamljenoj ženi koja živi u ruševnoj kući, omeđena vlastitim psihičkim poremećajem. Njezina imovina se topi, kao i nada da će se vratiti normalnom životu. Jedina veza s vanjskim svijetom su joj rođakinja i bivši prijatelj Laco, koji ju pokušava ponovno pridobiti. Je li njima zaista stalo do Anne ili samo žele njezinu imovinu?

Režiju potpisuje slovačka autorica Tereza Michalová, a produkciju i distribuciju za oba filma, VŠMU.

Leave a Reply