Srce od slavonskog drveta kao nagrada najboljim etnološkim ostvarenjima ovogodišnjeg Srca Slavonije

Ostalo je još nešto više od mjesec dana do početka 9. Đakovačkih rezova koji se ove godine održavaju od 28. do 30 lipnja u srcu Slavonije.

Okosnica Đakovačkih rezova je međunarodni Etno film festival Srce Slavonije nastao iz festivala 3F ili Festivala filmova o folkloru koji je prvo izdanje doživio davne 1976. godine.

Ime festivala, ali i nagrada najboljim filmovima od njegova ponovnog pokretanja, govori o Gradu u kojem se isti održava. Isto toliko traje suradnja s Mariom Strnadom iz Stolarskog obrta Strnad iz čije radionice je izašla nagrada za naš festival.

Riječ je o stiliziranom srcu, a sva tri srca (Zlatno, Srebrno i Brončano srce Slavonije) napravljena su od različitih vrsta slavonskog drveta. Nagrada festivala 3F, iz kojeg je izrastao naš međunarodni Festival, bilo je također srce.

Pet grana obiteljskog stabla Strnad pripadaju vrsnim zanatlijama, spretnim drvodjelcima, koji od 1872. godine grade tradiciju svoga imena. S koljena na koljeno prenose znanje i vještinu, a u nasljeđe su ostavili i naše nagrade koje su svih ovih godina u različite dijelove svijeta pronijeli glas o našem Festivalu i našem Đakovu.

Za idejno rješenje nagrade Etno film festivala Srce Slavonije zaslužan je dugogodišnji član Foto-kino kluba Đakovo, Krunoslav Kolarević.

Leave a Reply