Predstavljanje žirija 14. EFF Srce Slavonije

8. Đakovački rezovi održavaju se 9. lipnja te od 21. do 23. lipnja 2017. godine u Đakovu, na gradskom Korzu. Pokrovitelji manifestacije su Hrvatski audiovizualni centar i Grad Đakovo. Medijski pokrovitelj Rezova je portal Drum.hr.

U okviru Rezova održava se 14. Međunarodni Etno film festival Srce Slavonije, a pred selekcijskom ekipom je bio velik i zahtjevan posao i od 203 pristigla filma izabrano je 17 filmova za službenu konkurenciju.

Izabrani filmovi biti će prikazani u 6. festivalskih projekcija, 22. i 23. lipnja, na gradskom Korzu u Đakovu, a ulaz na sve projekcije je besplatan. Raspored projekcija pogledajte OVDJE.

Osim Zlatnog srca Slavonije, biti će izabrano i  Srebrno i Brončano srce Slavonije, a taj posao pripao je ovogodišnjem festivalskom žiriju u sastavu: etnolog i TV urednik Aleksej Gotthadi-Pavlovsky, novinarka Maja Šurina i filmski autor Boris Šeper.

 

MAJA ŠURINA, novinarka

Maja Šurina rođena je 1980. u Zagrebu. Studirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, a već od 2000. radi u novinarstvu. Od 2009. politička je novinarka tportala, za koji je povremeno pratila i gazbena događanja i koncerte. Karijeru je započela kao radijska novinarka i urednica na Radio Studentu, nakon kojeg prešla na Radio 101. Iako se u poslu uglavnom bavi politikom, još uvijek je interesi vežu za glazbu i kulturu.

 

 

dr. sc. ALEKSEJ GOTTHARDI-PAVLOVSKY, etnolog i TV urednik

Rođen 1964. godine na Rijeci, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Po struci je etnolog; diplomirao na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, 1990. godine. Od 1990. godine radi na HRT-u/HTV-u kao scenarist, a zatim i kao urednik televizijskih emisija o tradicijskoj i popularnoj kulturi. Dosad je potpisao, odnosno supotpisao, oko stotinu i osamdeset scenarija i/ili tekstova dokumentarnih, te igrano i glazbeno-dokumentarnih televizijskih emisija o prošlosti i sadašnjosti popularne i tradicijske kulture na tlu Hrvatske; kao urednik potpisuje ih i više. Urednik je i komentator TV prijenosa smotri folklore. U razdoblju od 1996. do 2017. godine 47 dokumentarnih emisija (filmova) kojima je bio urednikom, a većini i ko-scenaristom (jednoj i redateljem) prikazano je na mnogim filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu, među kojima je njih 19 osvojilo ukupno 24 nagrade ili priznanja. Objavljuje stručne i znanstvene članke u hrvatskim etnološkim časopisima. Član je i Hrvatskog etnološkog društva, a u razdoblju 1999. do 2003. bio je i njegovim predsjednikom. Magistrirao je 2009. godine na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, s temom „Hrvatska etnografska audiovizualna produkciju u okviru svjetskih dostignuća“. U lipnju 2012. doktorirao je na istom odsjeku s temom „Narodnjaci ili turbofolk u Hrvatskoj: trendovi i razlozi popularnosti“, a taj je doktorski rad, 2014. godine, u izdanju Naklade Ljevak, objavljen kao knjiga, pod naslovom „Narodnjaci i turbofolk u Hrvatskoj: Zašto ih (ne) volimo?“ Od 2015. predsjednik je Novinarskog vijeća časti, Hrvatskog novinarskog društva.

BORIS ŠEPER (redatelj i snimatelj)

Rođen je u Osijeku 1977. godine. Od 1997. godine radi kao novinar i fotoreporter za informativnu i zabavnu redakciju Glasa Slavonije u Osijeku. Nakon nekoliko godina (od 1999. godine) zapošljava se kao novinar, fotoreporter za novinsku redakciju Vjesnik Zagreb. Od 2001. radi u redakciji Jutarnjeg lista kao dopisnik iz Osijeka. Početkom 2005. godine počinje radi kao televizijski snimatelj za redakciju Exkluziv i Exploziv te cjelokupan magazinski program RTL Televizije Hrvatska sa područja Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Pohađa mnoge međunarodne i domaće seminare sa ciljem usavršavanja novih medija i digitalnih televizija. Dobitinik je brojnih nagrada za sudjelovanje na međunarodnim i samostalnim izložbama i filmskim festivalima. Paralelno sa RTL televizijom, a u sklopu tvrtke za televizijsku proizvodnju Promedia d.o.o., radi sa Hrvatskom radio televizijom na emisiji Brisani prostor urednika Gorana Milida kao i sa dokumentarnim programom HTV-a na proizvodnji dokumentanih filmova (Plemenita krv – povratak konja lipicanaca, Vukovarske majke u Haggu, Heroina rata – Vesna Bosanac). Proizvodi mnogobrojene promotivne, edukacijske i reklamne filmove za tvrtke i gospodarstvo. Nakon toga osniva svoju agencija za televizijsku proizvodnju i produkciju, Film 54 d.o.o. iz Osijeka. Radi kao direktor tvrtke i glavni producent tvrtke Film 54 d.o.o. na proizvodnji filmskog programa i proizvodnji dokumentarnog programa za tri nacionalne televizije HTV, RTL Hrvatska i Nova tv Zagreb, promotivnih, edukativnih i igranih filmova za gospodarski sektor u Hrvatskoj i inozemstvu. U sklopu tvrtke Film 54 d.o.o surađuje sa visokokvalitetnim timom stručnih ljudi koji nude nove ideje, nove pristupe video produkciji te prate svjetske moderne trendove u stvaranju promotivnih filmova.

Leave a Reply