Predstavljanje nagrada EFF Srce Slavonije

Ove godine održava se 8. po redu manifestacija Đakovački rezovi u okviru koje je 2010. godine nastavljen nekadašnji 3F ili Festival filmova o folkloru koji je prvo izdanje doživio davne 1976. godine. Danas je to međunarodni festival imena Srce Slavonije.

Ime festivala, ali i nagrada najboljim filmovima od njegova ponovnog pokretanja, govori o Gradu u kojem se isti održava. Isto toliko traje suradnja s Mariom Strnadom iz Stolarskog obrta Strnad iz čije radionice je izašla nagrada za naš festival.

Riječ je o stiliziranom srcu od drveta, a sva tri srca (Zlatno srce Slavonije, Srebrno srce Slavonije te Brončano srce Slavonije) napravljena su od različitih vrsta slavonskog drveta. Nagrada festivala 3F, iz kojeg je izrastao naš međunarodni Festival, bilo je također srce.

Pet grana obiteljskog stabla Strnad pripadaju vrsnim zanatlijama, spretnim drvodjelcima, koji od 1872. godine grade tradiciju svoga imena. S koljena na koljeno prenose znanje i vještinu, a u nasljeđe su ostavili i naše nagrade koje su svih ovih godina u različite dijelove svijeta pronijeli glas o našem Festivalu i našem Đakovu.

Za idejno rješenje nagrade Etno film festivala Srce Slavonije zaslužan je dugogodišnji član Foto-kino kluba Đakovo, Krunoslav Kolarević.

Leave a Reply