O Srcu Slavonije iz pera Organizacijskog odbora festivala

Dobro je početi brojkama, osobito kada se malo zamislite i osjetite sve te godine i sve te ljude koji su u tim godinama stvarali. Pogodilo se nekako da ove godine obilježavamo 70 godina Hrvatske zajednice tehničke kulture, 65 godina Foto kino Kluba Đakovo, 50 godina Đakovačkih vezova i 40 godina postojanja Etno film festivala Srce Slavonije, koji je svoj život započeo 1976. godine pod nazivom Festival filmova o folkloru. Srce Slavonije, međunarodni etno film festival, koji se održava u sklopu manifestacije Đakovački rezovi, kao i Foto Kino Klub i udruga Đakovački rezovi, ovu godinu posvećuju svim ovim obljetnicama. I svima onima koji su ugradili dio sebe u sve te godine stvaranja.

Tako su ovoj festivalskoj godini mnogi autori dali svoj doprinos. Pristiglo je čak 154 filma iz 51 zemlje svijeta. Organizacijski odbor je izabrao 20 ostvarenja koje će publika moći vidjeti u 7 festivalskih projekcija. Samo jedan od tih filmova osvojih će Zlatno srce Slavonije. A tu odluku će donijeti tročlani ocjenjivački sud kojeg čine Boško Picula, filmski kritičar,  Tea Romić, novinarka i Damir Tomić. filmski autor.

Ovaj 13. festival etno filma u sklopu 7. Đakovačkih rezova, u srcu Slavonije, uz dobre filmove, ugodno druženje, rezove koji nisu samo filmski, dobro đakovačko vino, već je uvod u druženja koja slijede u narednim godinama. I opet će tu biti neki novi i dragi ljudi, koji će ugraditi sebe u nove obljetnice o kojima će se još pisati.

Damir Tomić, predsjednik Organizacijskog odbora 13. Međunarodnog Etno film festivala Srce Slavonije

Leave a Reply