Iz pera predsjednika Organizacijskog odbora 14. Međunarodnog EFF Srce Slavonije

U različitim povijesnim trenucima, različite su strukture branile i čuvale tradiciju. Povijest poznaje puno teških vremena u kojima su neke mračne strukture branile, poticale, gazile, uništavale. I uvijek je bio netko s druge strane tko se borio protiv toga, protiv mržnje, protiv zabrana naprednog, protiv poticanja na uništavanje različitosti, protiv gaženja neistomišljenika, protiv uništavanja baštine, spomenika kulture, tradicije, sjećanja.

Uzimam si za pravo reći da je ovaj naš festival s ove druge strane. U borbi za očuvanje svega navedenog. U borbi za bolju budućnost. Bez iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti. Od Hrvatske do Konga, od Francuske do Kolumbije, od Italije do Argentine, od Španjolske do Senegala, sve su to slike sadašnjosti u službi očuvanja vrijednosti. Sve je to borba bez kraja. Pa i kad pravda pobijedi, film će ostati brana očuvanju dosegnutih vrijednosti.

U prošloj 2016. godini filmovi koji su ostavili najbolji dojam u svemu rečenom i tako iz Đakova odnijeli srca Slavonije su: Zlatno srce Slavonije dodijeljeno je dokumentarnom filmu Umudugudu! Ruanda 20 years on, Srebrno srce Slavonije, osvojio je indijski dokumentarac “Tashi and the monk”, Brončano srce Slavonije osvoji je španjolski film “56”, a Posebno srce Slavonije osvojila je filmska družina OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine.

Što nam donosi 2017. vidjet ćemo od 21. do 23. lipnja na đakovačkom korzu i to u 6 revijskih projekcija sa deset sati programa. U sklopu Đakovačkih rezova, osim Etno film festivala, imat ćemo prilike uživati i u bogatom programu glazbe, filma, radionica, hrane i pića. Uživajmo.

Damir Tomić, predsjednik Organizacijskog odbora 14. EFF Srce Slavonije

Leave a Reply