Đakovački rezovi na sebe su preuzeli malu, ali važnu ulogu u prezentaciji i približavanju suvremene glazbe hrvatskih skladatelja domaćoj publici

Glazba je umjetnost koja oplemenjuje, uveseljava, liječi, budi ponos… Glazba spaja, ali i razdvaja. Ocrtava karakter neke društvene skupine, njihove navike i kulturu, potrebe i značaj. Glazba ocrtava karakter nekog naroda.

U kulturnom razvoju naše zemlje, glazba zauzima značajno mjesto. Razvoj glazbe u Hrvatskoj prikaz je protoka vremena, ali i velikih promjena koje su se događale na ovim prostorima. Suvremena glazba domaćih skladatelja pokazatelj je duge tradicije i povijesti glazbe u Hrvatskoj, a promocija iste naš je zadatak.

Zato su Đakovački rezovi na sebe preuzeli malu, ali važnu ulogu u prezentaciji i približavanju suvremene glazbe hrvatskih skladatelja domaćoj đakovačkoj publici. Maestro Šipuš i Cantus Ansambl taj su prijedlog prihvatili s oduševljenjem i krenuli u malu slavonsku turneju koja završava u Srcu Slavonije.

Đakovu su donijeli samo djelić bogate kulturne baštine naše zemlje. Klobučar – Jelaska – Papandopulo – Šipuš su naša prva lekcija.

Neka zato ova glazba koju smo izabrali za Vas spaja i oplemenjuje. Neka bude poticaj za svladavanje svih onih lekcija koje nas čekaju u bogatom glazbenom opusu naše zemlje i na koje možemo biti ponosni.

Hvala stoga svima koji su sudjelovali u našoj glazbenoj priči. Veliko hvala maestru i članovima Cantus Ansambla, Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Hrvatskom društvu skladatelja i Milosrdnim sestrama svetog križa na prostoru Samostanske crkve Presvetog Srca Isusova u Đakovu.

Sanja Bježančević, predsjednica Đakovačkih rezova

 

Leave a Reply